Increderea in sine a copilului este influentata de parinti, din primii ani de viata ai copilului. Vezi in acest articol cele mai bune sfaturi pentru parinti de la psihologi. Cum sa cresti increderea in sine a copilului, folosind mici trucuri, descoperi aici.
Increderea in sine a copilului joaca un rol semnificativ in cresterea si dezvoltarea lor. Copiii cu inalta incredere in sine, in general, au devenit oameni mai de succes in viata. Din pacate, pentru copii cu incredere de sine scazuta, rezultatele pot fi destul de slabe. In calitate de parinte, respectul de sine al copilului tau este in mare parte responsabilitatea ta.
Increderea in sine a copilului - dezvoltare prin jocuri
Sfaturi!
Stiai ca poti creste increderea in sine a copilului folosind jocuri puzzle? Nimic mai adevarat. Jocurile puzzle au puterea sa creasca increderea copilului. Micile realizari de constructie a jocurilor puzzle, au efecte miraculoase in acest sens.
Exista insa multe lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta copilul sa se simta increzator si competent. Copiii cu mare incredere in sine, au curaj de a incerca noi activitati si de a simti un sentiment de mandrie in ceea ce priveste realizarile lor.
Desi nu le place niciodata sa esueze, copiii care poseda o incredere de sine ridicata, au capacitatea emotionala de a rezista la lipsa de succes, precum si de a-si mentine curajul sa incerce din nou.
Copiii cu incredere de sine scazuta sunt autocritici si au dificultati de a fi pozitivi cand fac greseli. Acest lucru poate determina ca copilul sa nu mai incerce din nou sau sa refuze urmatoarea ocazie de a avea succes.
Copiii sunt de obicei sensibili si grupurile de prieteni sau colegi care ii judeca sau rad de ei pot face ca un copil sa esueze in actiunile sale., Asa ca, ca si parinte, ceea ce faci la domiciliu conteaza foarte mult. Este esential ca copilul tau sa posede o rezerva sanatoasa de incredere de sine, care va servi ca tampon pentru a supravietui neplacerilor cauzate de alti copii.
Sfaturi!
Ai auzit de multe ori probabil: Nu fac asta pentru ca rad copii de mine..., Nu pot desena pentru ca rad copii de ceea ce eu realizez, etc...Sunt primele semne de slabiciune ale unui copil cu incredere de sine scazuta.
8 sfaturi pentru parinti si increderea in sine a copilului
Folosim sfaturi pentru parinti oferite de psihologi. De asemenea, mici trucuri ne pot ajuta in lupta noastra de a creste increderea in sine a copilului. Oferiti copilului cea mai buna sansa sa se dezvolte si sa fie fericiti. Utilizati urmatoarele strategii pentru a va ajuta copilul sa se simta bine, sa incerce lucruri noi:
- Iubiti-va copilul neconditionat. Fiecare copil ar trebui sa creada ca indiferent de ceea ce face - succes sau esec - parintii lor ii iubesc si vor continua sa fie acolo pentru ei. Luati in considerare impactul pe care-l are asupra increderii in sine a unui copil atunci cand, acesta crede ca este iubit doar pentru actiunile sale de succes sau, doar atunci cand se comporta frumos.
- Ajutati copilul sa stabileasca obiective realizabile. Lucrurile realizabile si bine facute sunt mai benefice pentru increderea in sine a copilului, decat succesul insusi. Lucreaza cu copilul tau pentru a stabilii aceste obiective.
Sfaturi!
Un sfat pentru parinti foarte important este sa incepeti cu obiective foarte usor de realizat. Oferiti-i copilului gustul succesului si un impuls de incredere care sa-l stimuleze pozitiv. De exemplu, un obiectiv bun pentru un copil poate fi curatenia camerei sau aranjarea jucariilor.
- Incurajati persistenta. Succesul si persistenta merg mana in mana. Gasiti curajul in copilul vostru, stimuleaza-l sa fie persistent si aratatii cum sa aiba succes. Laudati-va copilul atunci cand se tine de o provocare dificila si nu renunta. Demonstratii ce inseamna sa perseverezi si impreuna realizati un mic obiectiv. Doar printr-o buna coordonare copilul poate invata calea spre succes. Sunt detalii esentiale care mai tarziu, cand copilul devine adult, isi vor arata roadele muncii tale.
- Ofera-i posibilitatea copilului sa aleaga. Este greu sa ai incredere in tine atunci cand nu ai control asupra vietii tale. Pentru a oferi un sentiment de auto-control, ofera-i posibilitatea alegerii copilului. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca oferindu-le 2 optiuni pentru masa de pranz sau permitandu-le sa aleaga ce pantofi poarta in acea zi.
- Descurajati perfectiunea. Descurajati-va copilul sa nu incerce sa fie perfect - este un joc pe care nimeni nu il poate castiga. Sentimentul de incredere in sine al copilului tau va suferi atunci cand isi da seama ca nu poate fi niciodata perfect. Aratati-i copilului ca pretuiti efortul si progresul. Acestea sunt actiuni pe care oricine le poate realiza.
- Evitati prea multa lauda. Copilul tau stie cand lauda ta este excesiva. Il poti lauda doar atunci cand doresti sa-i arati recunoastere. De asemenea, laudati-va copilul pentru ca a facut un efort insemnat pentru a termina cu succes o sarcina. Trebuie remarcat faptul ca s-a demonstrat stiintific, ca o lauda excesiva afecteaza mai degraba increderea in sine a unui copil decat stimularea acesteia.
- Permiteti-i copilului sa va auda cum complimentati un alt adult. Un copil primeste un mare stimulent pentru increderea in sine atunci cand aude un parinte care lauda un alt adult. Copiii te vad, te simt si subconstientul lor lucreaza permanent. Foloseste asta in avantajul tau.
- Aveti grija de voi insiva. Ingrijindu-te bine pe tine insuti, arati copilului tau ca esti important. Ei vor crede la randul lor ca sunt importanti si ar trebui sa aiba grija de ei insisi. Ceea ce vad in casa la parintii lor, urmeaza sa faca si ei.
Increderea in sine a copilului este un proces de durata
Nu putem doar asa peste noapte, sa credem ca citind aceste sfaturi pentru parinti am facut totul pentru copii nostri. Nu! Increderea copiilor in ei insisi se dezvolta treptat, in timp si cu multa rabdare.
Creierul unui copil nu este complet dezvoltat pana la varsta de 12 ani. Exercitiile pentru cresterea increderii in sine a copilului se repeta zilnic sau, ori de cate ori exista aceasta ocazie. De asemenea, procesul incepe urmand aceste sfaturi pentru parinti insa documentarea ta, ca parinte, trebuie sa continue.
Nu exista nici o indoiala ca un copil cu inalta incredere in sine este mai fericit si mai increzator. Vrem tot ceea ce este mai bun pentru copiii nostri, deci, este responsabilitatea noastra sa-i ajutam pe copiii nostri sa urmeze aceasta cale.
Ceea ce facem acasa poate avea un impact semnificativ asupra viitorului copiilor nostri. Invata-i pe copiii tai sa iubeasca si sa creada in ei insisi si ei vor profita de aceste beneficiile pe toata durata vietii lor. Nu este simplu, nu este usor sa cresti increderea in sine a copilului. Pentru ca totul se rezuma la nivel mental, rabdarea si perseverenta sunt atuurile forte, sunt cheia succesului pentru increderea in sine a copilului tau.
Cum sa dezvolti increderea in sine a copilului - Video
Intrebari frecvente
La ce varsta isi dezvolta copiii increderea in sine?
Stima de sine incepe sa creasca mai intai intre 4 si 11 ani , pe masura ce copiii se dezvolta social si cognitiv si capata un anumit sentiment de independenta.
Ce determina un copil sa nu aiba incredere in el insusi?
Exista multe lucruri diferite care pot cauza stima de sine scazuta la un copil. Acestea includ sentimentul nesprijinit sau criticat de oameni importanti din viata lor, in special de parinti . Daca copiii nu se simt iubiti si apreciati, ei pot incepe sa se indoiasca de ei insisi, de abilitatile lor si de valoarea lor de sine.
Poate un copil sa fie prea increzator?
Fiecare parinte viseaza sa aiba un copil increzator in el insusi, care va fi capabil sa navigheze in viata cu curaj. Cu toate acestea, in timp ce acest lucru este destinat spre bine, copiii pot deveni prea increzatori si egoisti la limita.