babyprecious va oferta: jucarii copii - carti copii raspundel istetel - jucarii blackfire - trambulina copii!

Creativitatea la copii 9 practici inteligente

Deal Score+2
Deal Score+2

Creativitatea la copii nu este un moft, este o trasatura caracteristica pe care copiii o au inca de la nastere. Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte creativitatea caci astfel, pasii lui vor fi ghidati catre succesul creator si reusita in viata. Copii au nevoie de un imbold, nimic nu vine de la sine. Pentru dezvoltarea creativitatii, copii au nevoie de perseverenta si ajutorul tau. Este minunat sa stii cum creativitatea ca parte din dezvoltarea imaginatiei conduce catre succesul unor mari realizari. Dezvoltarea personala a copiilor, se realiza pas cu pas iar creativitatea este unul din factorii importanti ai vietii. Cu ajutorul jucariilor educative, participi activ la dezvoltarea copilului.

Ce este creativitatea? 

creativitatea la copii

Creativitatea la copii este o definitie a imaginatiei sau a crearii de noi idei originale. Cu ajutorul creativitatii copii, pot depasi momentele vietii. Creativitatea cat si imaginatia sunt alimentatoare ale inovatiei si bune conductoare catre stiinta, arta sau tehnologie si matematica. Dupa cum stim, fiecare copil se naste cu un potential creativ enorm, dar acest potential poate ramane slab dezvoltat, daca parintii nu il stimuleaza prin diverse activitati. Creativitatea la copii este modul in care acestia isi poate exprima puternic  individualitatea si personalitate. 

Prin creativitate putem vedea lucrurile in noi moduri, indentificam probleme pe care altii nu le remarca si ne obisnuim sa rezolvam problemele mult mai rapid. 

Prin joaca oferim sansa fiecarui copil sa se dezvolte la adevaratul lui potential. Joaca fara un scop precis, ce nu este ghidata de catre un adult, permite copiilor sa-si foloseasca imaginatia din plin. 

Cum sa dezvolti creativitatea la copii?

creativitatea la copii

Rolul de părinte iţi oferă ocazia de a încuraja sau de a inhiba creativitatea copilului în primii ani de viaţă. Oferă-i micuţului tău mediul potrivit pentru a-i dezvolta creativitatea. Inteligenţa şi talentul nu sunt lucruri care pe care i le poţi oferi copilului tău, însă mediul propice pentru dezvoltarea creativităţii este la îndemâna ta.

  • Cititi impreuna mai mult. Este recomandabil sa incepeti sa-i cititi copilului inca de la varsta de 4 luni. Cand copilul este mai mic, alegeti carti cu imagini mari si colorate, pentru ca experienta lui sa fie mai placuta. Incercati sa-i explicati imaginile, folositi diferite voci pentru replicile personajelor, discutati despre ce ati invatat din aceasta poveste etc. Sa dezvolti creativitatea la copii este la indemana fiecaruia.
  • Inventati povesti impreuna. La inceput ele vor fi create doar de parinti, apoi copilul va continua sa adauge noi personaje si elemente. Il puteti face pe cel mic chiar eroul povestii, astfel, el isi va poate imagina cum merge in diverse aventuri. 
  • Oferiti-i copilului materiale care sa-i dezvolte imaginatia. O cutie de carton poate deveni usor o corabie sau un castel, un prosop poate deveni mantia unui super erou. Pentru copii, explorarea materialelor este cel mai importanta parte a creatiei, si nu rezultatul final. Materialele ajutatoare trebuie sa fie simple si usor de utilizat.
  • Limitati timpul pe care il petrece copilul in fata telefonului.

  • Pana la 2 ani ar fi bine sa nu-l expuneti la diverse emisiuni tv. O ora pe zi pana la 5 ani este suficient. Dupa 5 ani, poate sta 2 ore pe zi, preferabil sa urmareasca emisiuni educationale urmarite alaturi de parinti. O vizita la teatru de papusi este modalitatea excelenta pentru dezvoltarea creativitatii. Personajele pot fi imitate acasa iar copilul tau poate fi eroul principal. Creativitatea la copii cere multa munca, rabdare si implicare. Incet si fara graba, il poti ajuta pe cel mic sa-si dezvolte ideile, imaginatia fiind ingredientul principal.
  • Trebuie sa foloseasca computerul mai putin. Este o sursa utila pentru a cauta diverse informatii si a-l introduce in diverse programe de calitate educationale si de dezoltarea a creativitatii. Totusi ele nu pot egala interactiunea cu situatii sociale reale. 
  • Introduceti muzica in viata copilului.

Jucarie Smoby Cotoons Maracas - Jucarii bebelusi - Jucarie muzicala

  • Trebuie sa-l ajutam pe cel mic sa cunoasca muzica inca de mic. Ascultati impreuna suntete diferite din natura si identificati-le. Asigurati-va ca cel mic are parte de muzica linistitoare pe fundal, atunci cand face diverse activitati. Muzica ajuta enorm la dezvoltarea creierului si este un factor util in creativitatea la copii.
  • Fiti deschisi cand copilul simte sa fie mai creativ. Multi parinti se ingrijoreaza atunci cand copilul vrea sa-si expuna ideile creative si in afara casei. Cand vrea sa poarte costumul de extraterestru la gradinita sau la cumparaturi. Noi adultii am invatat regulile sociale care arata limita clara dintre comportamentul privat si cel public. Copiii nu au insa formate inca aceste granite si nu inteleg de ce trebuie sa-si schimbe comportamentul in afara casei. Desi o sa vi se para ciudat sa vina costumat la cumparaturi, uneori trebuie sa fim mai flexbili. 

Unele activităţi îi oferă copilului tău rezultate imediate şi îl stimulează astfel să continue să-şi exploreze creativitatea. Propune-i micuţului tău activităţi cu un final concret, în care se poate bucura de rezultatul muncii lui.

Cele mai reuşite activităţi sunt cele în urma cărora obţinem ceva care poate fi folosit chiar de copil. Să modeleze singur fursecurile, să facă un mărţişor pentru educatoare sau prietena din parc, să picteze coperţile unui album foto, să confecţioneze o ramă lipind pe ea scoici şi melcişori de la mare sau poate frunze de toamnă.

O atmosfera care sa dezvolte creativitatea la copii, este realizata prin lasarea copilui sa fie spontan si sa actioneze increzator. Prea mult control si supervizare din partea parintilor nu il va ajuta pe copil sa prea initiativa in activitati creative.

De ce este importanta creativitatea la copii?

Sa fii creativ astazi nu mai este o calitate, ci o necesitate. Indiferent daca este vorba despre viata personala sau cea profesionala, intotdeauna apar situatii in care este nevoie de o anumita doza de creativitate. Ori asa cum am spus, creativitatea la copii necesita implicare si chiar o libertate in gandire.

Fie ca avem nevoie de noi strategii, suntem intr-un impas sau intalnim o problema, toate implica idei noi şi spontaneitate. Vorbim despre a stii cum sa gasesti solutia potrivită la problema si momentul potrivit.
Creativitatea la copii trebuie cultivata, acest lucru este evident.

Set jucarii muzicale Primii pasi in muzica Halilit MS7004 - Jucarii bebelusi - Jucarie muzicala

Fiecare om se naste cu facultatea de a fi creativ, care la unii este mai dezvoltata, iar la alţii nu.
Cu toate acestea, daca o lasam sa lincezeasca, in timp această abilitate se va toci si se va intra astfel într-o lume a automatismelor. Astfel, copilul, adultul de maine va uita sa mai gandeasca şi va pierde controlul asupra propriei vietii şi posibilitatea de a o imbunatati. Creativitatea la copii poate fi dezvoltata sau in cazurile mai putin fericite poate fi ingropata dincolo de dorintele noastre.

Copilul va merge numai pe drumurile batatorite, va gandi numai cum l-au invaţat cei dinaintea lui, va fi sclavul unor tipare şi imaginatia se va bloca. De aceea este atat de important de-a dezvolta  creativitatea la copii, pentru ca in fiecare moment, în fiecare situatie dificila, copilul să fie capabil să gaseasca cel puţin o ieşire, o rezolvare alternativa şi astfel să poată alege ce este mai bun.

A fi creativ cu viaţa ta inseamnă a te putea remodela, a fi deschis la a inţelege mai mult decat inţelegi în momentul prezent, din tine şi din ceilalţi, a cauta alternative şi soluţii la problemele ce inevitabil se ivesc, a ramane mai ales mobil, dandu-ţi astfel posibilitatea unei creşteri din interior. Asadar, inseamna a-i permite copilului interior să traiască în continuare în tine. A-l lasa sa te ajute sa descoperi şi sa redescoperi magia şi bucuria visului ce se impleteşte cu realitatea.

Creativitatea la copii: Exprimarea si dezvoltare creativitatii la copii de Prof. Vanca Alexandra si Banciu Georgiana.

Daca acest articol il consideri util, hai sa-i dam un share pe facebook! Ajuta-i si pe alti parinti sa participe de dezvoltarea creativitatii copiilor lor.

Informeaza-te Gratuit

Reusim Impreuna!

Multumesc pentru abonare!

Ceva a fost gresit

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      babyprecios
      Logo
      Enable registration in settings - general
      Compare items
      • Title (0)
      Compare

      ×