Jocuri copii recomandate-Cum dezvolti inteligenta la copii
Jocuri copii recomandate care dezvolta inteligenta. In acest articol va voi arata cum sa dezvoltati inteligenta si activitatea la copii cu ajutorul jocurilor si jucariilor. Si tot aici vei intelege cum sa alegi cele mai bune jocuri pentru copii si jucarii copii. Ceea ce stim concret este ca fiecare copil invata si se dezvolta prin joc.
Dar hai sa incepem!
Anca Dobrean este psiholog specialist in psihologie clinică şi psihoterapeut (in terapie rational-emotiva si comportamentala si terapie comportamentala), atestat de Colegiul Psihologilor din Romania: jocul, mai ales in primii ani de viata, este activitatea principala a copiilor si mijlocul prin care se pot dezvolta abilitatile lor cognitive, sociale si emotionale.
Jocuri copii recomandate: Cum dezvoltam inteligenta copiilor
Din articol
Psiho-specialistul Anca Dobrean, recomanda o gama de jocuri pentru copii care ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive. De asemenea, precizeaza ca in primii ani de viata, joaca este activitatea principala a copiilor si mijlocul prin care se pot dezvolta abilitatile lor cognitive, sociale si emotionale.
Jocuri copii recomandate:
- Jocuri de constructie din cuburi; la inceput pot utiliza cuburi mari pe care copilul sa le aranjeze dupa un model simplu, iar apoi din ce in ce mai complex. Ii puteti arata copilului cum realizaţi dvs. un model, iar apoi sa va jucati impreuna, crescand dificultatea modelului pe masura ce invata. Fii inteligent in relatia cu cel mic si alege jocuri pentru copii inteligente pe masura dezvoltarii lor.
- Jocurile de tip lego; sunt o optiune buna incepand cu varsta de 1 an jumatate – 2 ani.
- Potrivirii intre diferite forme geometrice; dupa forma, culoare, patern. Incepeti intai cu lucruri mai simple, apoi le puteti complica combinand criteriile. Aceste activitati ii dezvolta abilitatile de clasificare si categorizare.
- Jocuri copii recomandate tip Puzzle; Incercati sa va jucati jocuri cu puzzle cat de mult cu copilul dvs. Jocul tip puzzle solicita copiilor rationamentul, discriminarea, coordonare ochi-mana, toate acestea fiind provocari pentru creierul in dezvoltare al copiilor.
Recomandari:
Incercati sa il faceti pe copil sa observe asemanari si deosebiri intre diferite obiecte. Ii puteţi spune: am in mana o minge, unde mai vezi tu ceva la fel?
Sau: Am in mana ceva mare, unde vezi tu ceva mic? Treptat va invata sa exploreze mediul si sa inteleaga complexitatea acestuia.
Este intotdeauna o experienta trista cand un parinte descopera ca, copilul este mai interesat sa se joace cu, cutia de jucarii decat cu jucaria in sine. La fel de trist si atunci cand jucaria este folosita pentru cateva zile si apoi se depoziteaza in cutia de jucarii pentru totdeauna. Se intampla acelasi lucru atunci cand alegeti jocuri copii recomandate dar total nepotrivite.
Cred ca este minunat cand jucaria numarul 1 pe lista copilului tau este accesibila si are sens pentru copil. Este un sentiment excelent cand parintii pot descoperi bucuria unui copil atunci cand acesta gaseste jucaria preferata sau jocuri pentru copii atragatoare. Este foarte important sa fiti atent cand alegeti jocuri pentru copii sau jucarii.
Jucarii copii recomandate: Mergi pe recomandarile psihologului
Nr: Sugestia mea ( ca psiholog ) este ca, de asemenea, sa selectati jucariile sau jocuri copii recomandate dar, pe care copilul dvs. le-ar dori. Acele jocuri si jucarii pentru copii care pot incuraja, de asemenea, creativitatea, invatarea sau activitatea fizica, pe langa distractie.
Aceste elemente tind sa fie folosite din nou si din nou in ciuda aparitie numeroaselor device-uri. Pentru bebelusi și copii mici (6 luni – 2 ani) recomand urmatoarele jocuri pentru copii si jucarii cum ar fi:
- animalele umplute cu spuma sau burete
- jocuri de construit sau cuburi
- blocuri de constructie
- puzzle-uri simple
- jucarii de indemanare
- jucarii muzicale
- carti pentru copii adecvate varstei – sunt minunate.
Aceste alegeri pot produce multe ore de activitati distractive, care stimuleaza, de asemenea, dezvoltarea intelectuala, lingvistica, sociala și fizica.
Este posibil ca parintii sa fie nevoiti sa ghideze copilul la inceput pentru a-i ajuta sa invte sarcinile si, odata ce le folosesc, pot lauda din cand in cand copilul pentru a le stimula increderea.
Jocuri copii recomandate ce ajuta dezvoltarea abilitatilor de comunicare
Dezvoltarea vocabularului si a abilitătilor de comunicare se poate face prin jocuri copii recomandate care solicita copilasului verbalizari:
- Cum se continua? Ii puteti istorisi o povestioara scurta si sa ii spuneti sa gaseasca mai multe modalitati de a o continua.
- Rime. Amuzati-va gasind rime la cuvintele simple pe care le foloseste. Rugati-l apoi sa propuna el astfel de rime.
- Creati povesti după imagini. Puteti utiliza imagini decupate din diferite reviste pe care sa le puneti intr-un saculet, iar pe rand puteti extrage atat dvs. si copilul un numar de cateva imagini cu care sa alcatuiti o poveste.
- Verbalizati activitatile pe care le faceti. Fie ca pregatiti masa sau ca va pregatiti de culcare verbalizati activitatile pe care faceti.
- Cititi-i cat de mult si discutati apoi despre ce ati citit si ce a inteles. Jocurile cu plastilina, cu nisip sau pictura ii pot dezvolta imaginatia si coordonarea motorie.
Jocuri copii recomandate si incurajarea activitatii
- Cititi carti si cantati impreuna muzica adecvata varstei pentru a le incuraja competentele lingvistice. Unul dintre lucrurile preferate pentru copiii de varsta prescolara (de la 3 ani la 6 ani) este sa va jucati jocuri de masa sau carti precum pacalici.
- Va mai amintiti jocul acela cu betisoare colorate? Desi au trecut multi ani, stiu ca se numea Maroco. Mi-a ramas intiparit in minte cum ma jucam impreuna cu parintii si fratii mei. Un joc relativ simplu insa, plin de concentrare si interes.
- Alege jocuri copii recomandate acestea fiind un mod excelent de interactiune cu cel mic, de apropiere fizica si mentala, de stimulare si dezvoltare a increderii. De asemenea, seturile de jocuri pentru copii si jucarii le permit copiilor să imite activitatea adulta.
- Jocurile de arta sunt, de asemenea, binevenite impreună cu jucariile de constructie mai avansate. Continuati cu muzica și instrumente de cantat mai realiste pentru a dezvolta activitatea cerebrala a copilului.
Jocuri copii recomandate: Cum facem alegerea corecta?
Psiholoaga a amintit cateva principii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi jocuri pentru copii:
- Nivelul lor de dificultate trebuie sa se gaseasca in zona proximei dezvoltari a copilului. Jocurile pentru copii alese nu trebuie sa fie nici prea simple deoarece acestea il vor plictisi, nici prea grele deoarece nu il vor atrage. Trebuie sa alegi acele Jocuri pentru copii care sa fie in zona de dezvoltare imediata a stadiului copilului, astfel ca parintele, sau o persoana mai competenta il poate ajuta sa de dezvolte.
- Sa implice activ copiii. Studiile au demonstrat ca acele jocuri pentru copii care solicită un grad de implicare mai mare sunt mai potrivite decat cele la care copilul asista pasiv.
- Sa fie atractive si interactive. Acele jocuri copii recomandate in care cel mic primeste un feedback imediat (un sunet, o lumina, etc.) sunt cele care il mentin mai ales la varste mai mici, mai mult in joc.
- Incercati sa limitati cat mai mult accesul la TV si inlocuiti-l cu activitati in aer liber, cu muzica si miscare sau cu jocuri copii recomandate.
- Studiile recente sustin faptul ca sub varsta de 2 ani copiii nu ar trebui sa aiba acces la TV. Accentuati importanta efortului si nu rezultatul. Daca ii este dificil la inceput sau daca pierde la diferite jocuri este important sa il încurajati pentru efort si sa il asigurati ca daca se antreneaza va castiga.
Invatati-l sa accepte atunci cand pierde si sa se concentreze pe exersare.
- Fi-ti un modelul pe care doriti sa il vedeti la copil. Copiii invata eficient prin imitatie (de exemplu repeta comportamentele vazute in jurul lor) sau modelare, astfel nu va mirati sa aflati ca, comportamentele dvs. sunt preluate si asimilate rapid de copil.
- Nu uitati ca parintii sunt cele mai bune jocuri pentru copii; petreceti timp cu copiii dvs. si incercati sa reflectati asupra nevoilor pe care le are copilul, apoi sa raspundeti izn acord cu aceste nevoi.
- Fiti consecventi si nu renuntati. Daca doriti ca activitatile pe care le realizati sa aiba efect pe termen lung nu uitati ca ele trebuie sa fie mentinute pe o perioada indelungata de timp, altfel efectul lor se atenueaza.
Jocuri copii si activitati pentru prescolari
- Prescolarii vor putea folosi o jucărie mai avansata, mai adecvata varstei si chiar este recomandat. Alte jucarii sau jocuri in aer liber, cum ar fi echipamentele/articole sportive, groapa de nisip, leaganul, sunt excelente pentru a-i mentine mai mult in aer liber si pentru a se distra.
- Cartile, jocurile de carti si foarte rar jocurile video sau alte elemente digitale sunt minunate pentru a-i ajuta sa-si dezvolte abilitatile de baza sau de invatare. Ii ajuta sa interactioneze cu parintii si mentine distractia in familie!
- Copiii de varsta scolara (intre 6 și 12 ani) sunt mai susceptibili sa fie influentati de colegii lor si de reclamele din publicitate, in ceea ce priveste ce fel de jocuri pentru copii, jucarii și alte posibilitati de cadouri sa-si doreasca. Din nou, verificati daca acele jocuri pentru copii si jucarii alese de copil sunt potrivite pentru cel mic.
- Aceasta etapa de dezvoltare este un moment excelent pentru a-i oferi jocuri pentru copii si jucarii care sprijina dobandirea de aptitudini si cunostinte asociate cu ceea ce se numeste STIM (stiinta, tehnologie, inginerie și matematica).
- Din nou, jocurile video si alte elemente digitale moderate sunt minunate. Am folosit „Moderate” pentru ca asa trebuie sa fie. „Electronic” nu trebuie asociat cu normal, firesc, natural sau in pas cu vremurile in care traim. Jocurile electronice trebuie oferite cu moderatie si cu mare simt de raspundere.
De retinut!
Recunoasteti momentul bun in care copilul adera la posibilele hobby-uri pe care le-ar putea dori. Este important sa sesizam ceea ce le place, ceea ce-i atrage si ceea ce-i face cu adevarat fericiti. Echipamentele sportive( biciclete, trotinete, triciclete, etc…) cat si plimbarile in aer liber sunt intr-adevar utile pentru a-i motiva pentru exercitii fizice si pentru a fii în contact cu natura.
- Jocurile cu cifre, sau alte elementele cum ar fi vehiculele pentru copii, incurajeaza creativitatea si imaginatia copilului.
- Jocuri pentru copii care pot fi jucate cu parintii, colegii, prietenii si familia incurajeaza dezvoltarea abilitatilor sociale si incurajeaza conectarea cu ceilalți.
- Cartile si muzica, precum si electronica educationala( cum ar fi carti pentru copii vorbitoare), pot face invatarea mai usoara si mai distractiva.
Sper ca sugestiile oferite te vor ajuta sa alegi cele mai bune jocuri copii recomandate. Cu ajutorul lor aducem bucurie si entuziasm, precum si incurajarea cresterii si dezvoltarii, impreuna cu distractia si petrecerea timpului cu ceilalti.
Preluare partiala: Adevarul.ro
Recomandarile noastre
Il consideri interesant acest articol? Hai sa-l distribuim pe facebook. Cu siguranta si alti parinti iti vor multumi.
Informeaza-te Gratuit
Reusim Impreuna!
Multumesc pentru abonare!
Ceva a fost gresit