babyprecious va oferta: jucarii copii - carti copii raspundel istetel - jucarii blackfire - trambulina copii!
scaun auto

Scaun auto copii – Cum sa alegem corect?

Scaun auto pentru copii ghidul complet al cumparatorului. Viata copilului depinde de modelul de scaun auto ales dar si de felul in care este instalat in masina. In doar cateva minute ai sa intelegi cum sa alegi corect un model de calitate, cum sa il instalezi si cat de important este pentru viata micutului. 

Inainte sa cumperi primul scaun auto citeste acest ghid complet in care ai sa descoperi cum sa:

  • Alegi corect un scaun auto copii in functie de varsta si greutate.
  • Alegi un scaun auto copii in functie de evaluarea calitatii, Tipuri-Modele, Marca si sistem de prindere/fixare.
  • Instalezi corect un scaun auto pentru copii.

Scaun auto pentru copii: Cum sa va pastrati copilul in siguranta intr-un autoturism

Scaun auto

Sa cumperi si sa folosesti un scaun pentru copii auto, este o regula de bun simt si constientizare daca vrei sa ai grija de viata copilului tau.

Am văzut de nenumărate ori copii care stau cu feţele lipite de parbriz fiindcă părintele se crede cel mai bun şofer de pe planetă, iar din acest motiv copilul nu poate păţi nimic. Am mai văzut copii care se zbenguie nestingheriţi pe bancheta din spate. Desi nu ar trebui să facă asta – pe lângă faptul că nu poartă centurile de siguranţă, îi pot distrage atenţia şoferului, ceea poate duce la un accident. Şi nimeni nu îşi doreşte un accident.

În fiecare zi, o familie de cinci persoane moare pe străzile din România.

O statistică dureroasă, care ar trebui să ne pună pe gânduri, mai ales dacă avem copii.

Pierderea unui copil într-un accident rutier nu poate fi anulată, dar poate fi prevenită.

De câte ori ai văzut pe şosea părinţi inconştienţi care îşi ţin copiii mici pe scaunul din dreapta şoferului?

Sau de câte ori s-a întâmplat să vezi copii care îşi fac de cap pe bancheta din spate fiindcă părinţii nu i-au învăţat să poarte centura de siguranţă?

De nenumărate ori, cu siguranţă.

În încercarea de a îmbunătăţi şansele de supravieţuire a copiilor în cazul accidentelor rutiere, vă propun sa cititi in continuare.

Pot transporta un copil mai mic de 3 ani pe scaunul din fata?

Articol legislativ spune că este interzisă transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.

Ce spune articolul 97 referitor la transportarea copiilor mai mici de 12 ani.

Potrivit articolului 97 din Hotărârea pentru aprobarea regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, copiii cu vârsta mai mică de 12 ani sau cu înălţimea mai mică de 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor.

De ce nu se transporta copiii pe scaunele din fata ale autoturismului.

Șansele de supravieţuire ale unui copil în cazul unui accident scad dramatic.

Un scaun auto copii este perfect daca ai in vedere varsta, inaltimea si greutatea copilului

Scaun Auto Tweety BlueJeans cu Isofix rotativ 360 grade Crocodile 0 36 kg baza neagra - Scaune auto copii - Scune cu isofix

Pe piaţă există 3 tipuri de scaune auto pentru copii:

  1. scaun auto copii care se fixează cu spatele la direcţia de mers (pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni)
  2. scaun auto copii care se fixează cu faţa la direcţia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani)
  3. scaune înălţătoare (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani).

De la naștere până la vârsta de 2 ani: Ca regulă generală, bebeluşii se transportă în scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers a maşinii. Vezi video de mai sus!

Organizaţia britanică RoSPA recomandă ca părinţii să folosească un astfel de scaun până când copilul cântăreşte cel puţin 9 kg şi poate sta în picioare fără ajutor cel puţin 30 de minute.

Vârsta între 2 și 4 ani: Doar după ce copilul depăşeşte aceste limite, părinţii pot schimba un scaun auto copii cu unul care se fixează cu faţa la direcţia de mers a maşinii.

Dupa vârsta de 4 ani: Daca inaltimea copilului o cere, folositi un scaun auto copii cu inaltator reglabil pentru cap. Recomandat copiilor intre 5 si 12 ani.

Atentie! Dupa vârsta de 4 ani, posibilitatea ca centura de siguranta sa atinga gâtul copilului, este mult mai mare. Acest lucru trebuie evitat!

Alege un scaun auto copii in functie de evaluarea calitatii

Evaluarea calității:

Asigurați-vă că scaunul are o etichetă care indică faptul că respectă standardul pentru dispozitive de reţinere omologate.

Sistem de prindere in 5 puncte: Îți va proteja copilul mai bine decât un sistem de prindere in 3 puncte.

Evaluări: Un scaun auto copii cu patru sau cinci stele va avea instrucțiuni clare și va fi ușor de utilizat.

Scaun auto copii nou. Academia Americană de Pediatrie recomandă achiziționarea unui scaun auto nou si nu a unuia refolosit.

Sfaturi pentru instalarea scaunelor auto

Scaun auto Advansafix I-size Burgundy Red Britax-Romer 2020 - Scaune auto copii - Scune cu isofix

Acum, că ai scaunul auto, este timpul să instalezi scaunul în mașină. Este important ca scaunul auto să fie securizat corespunzător.

Chiar dacă scaunul de siguranță pare sigur, este posibil să nu fie. 

Trei din patru părinți se deplasează cu scaune pentru copii instalate necorespunzător. Și asta este periculos pentru copiii lor.

Citiți instrucțiunile de instalare ale producătorului scaunului auto.

  •  Înainte de a începe procesul de instalare, asigurați-vă că puteti utiliza centurile de siguranță sau sistemul de fixare ale autoturismului. 
  • Instalați un scaun auto copii, doar pe bancheta din spate. Acolo copilul dvs. este cel mai sigur până când împlinește 12 ani sau atinge o înălțime de 150cm
  • Scaunul auto nu trebuie să se deplaseze mai mult de 1 inch ( 2,5 cm) de la o parte la alta sau înainte și înapoi odată instalat.
  • Verificați instrucțiunile producătorului scaunului auto pentru a vă asigura că scaunul de siguranță este înclinat în unghiul corect.

Scaun auto copii: Sistem de fixare Isofix

Sistemul de fixare al unui scaun auto copii este deosebit de important.

Dar haideti sa vedem cu ce ne confruntam!

Există două sisteme de prindere pentru scaunele de maşină pentru copii – ISOFIX şi cu centură (sau, în termeni oficiali, ECE R44.03/ECE R44.04).

Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decât cele cu prindere prin centură fiindcă se fixează strâns şi nu permit mişcarea scaunului odată ce a fost montat.

Scaunele cu ISOFIX trebuie folosite într-o maşină care are în dotare puncte de prindere ISOFIX.

Trebuie să fie destul de uşor să găseşti o maşină cu aşa ceva, fiindcă aproape toate maşinile noi şi majoritatea maşinilor la mâna a doua sunt dotate cu ISOFIX.

Cum sa verifici daca ai sistem isofix la masina

Scaune auto copii: Recomandari

NU MODIFICA NICIODATĂ SCAUNUL COPILULUI SAU CENTURA MAŞINII PENTRU A LE FACE SĂ SE POTRIVEASCĂ ÎMPREUNĂ.

  • Dacă obişnuieşti să scoţi din maşină scaunul copilului, asigură-te că îl remontezi corect de fiecare dată.
  • Dacă scaunul stă tot timpul în maşină, verifică periodic dacă e fixat corect.
  • Evită scaunele pentru copii vândute la mâna a doua. Nu ştii în ce stare se află sau dacă au fost implicate într-un accident.
  • Un scaun auto copii ieftin da impresia de chilipir, însă s-ar putea să fie acoperit cu materiale de proastă calitate, care îl fac pe copil să transpire şi, deci, să nu stea confortabil.
  • Nu pare mare lucru, dar un bebeluş care nu stă confortabil o să-şi facă simţită prezenţa destul de zgomotos şi s-ar putea să te facă să-ţi iei ochii de la drum.

Un scaun auto copii costă undeva între 180 şi 2.200 de lei, în funcţie de greutatea pentru care a fost construit. Pare mult, însă viaţa copilului tău valorează mult mai mult decât 500 de euro, cu siguranţă.

 

Scaun auto copii – Cum sa alegem corect?
Scaun auto copii – Cum sa alegem corect?
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      babyprecios
      Logo
      Enable registration in settings - general
      Compare items
      • Title (0)
      Compare

      ×