babyprecious va oferta: jucarii copii - carti copii raspundel istetel - jucarii blackfire - trambulina copii!

Psihologia copilului 5 lucruri pe care sa nu le spui

Deal Score0
Deal Score0

Psihologia copilului si ce sa nu spui niciodata copilului tau, nici chiar atunci cand esti suparat. Infiorator de adevarat: Studiu din Romania care scoate la iveala comportamentul agreziv al parintilor fata de copii. Cum violenta asupra copilului conduce la suicid, boli cronice si efectul hormonului de stres. Am structurat aici cele mai puternice si influente experesii pe care Nu trebuie sa le folosesti niciodata. Si mai mult, de ce sa uiti de agresivitate fata de copil. Care sunt cuvintele de baza din vocabularul de psihologie a copilului.

psihologia copilului

  • Psihologia copilului, studiu efectuat pe 160.000 de copii timp de 12 ani
  • Reactii chimice petrecute in organismul copilului supus stresului
  • Bolile cronice ale violentei
  • Ce sa nu spui niciodata copilului tau
  • Comportament agresiv verbal sau fizic fata de copil si efectele lui

Care ar fi prima ta reacţie când ai afla că trăieşti într-o lume-n care un virus nemilos,cu uriaşă capacitate de replicare şi fără un antidot încă descoperit, afectează trei sferturi dintre copiii din lume? Un miliard şi jumătate de copii fără vină, aparent sănătoşi. Lumea pierde anual mai bine de 8% din PIB-ul său din cauza impactului sever economic şi social al acestui virus. Cercetătorii încă nu au venit cu leacul universal. Unii copii răspund la anumite substanţe active, alţii la cu totul altele. Specialiştii încep să segmenteze miliardul şi jumătate de copii în subgrupuri pentru a crea „medicamentul“ potrivit fiecăruia.

Sursa: Editura Risoprint

Ce spune noul studiu de imagistica despre psihologia copilului

Terminat recent, in anul 2018 dupa 12 ani de experimente, noul studiu bazat pe imagistica prin rezonanta vine cu rezultate clare, infioratoare dar oarecum stiute. Din Psihologia copilului –  Institute for Brain Research USA, a efectuat un studiu pe 160.000 de copii care s-a derulat timp de 12 ani. S-a efectuat cercetare pe comportamentul agresiv al parintilor fata de copii. Comportament agresiv atat fizic cat si verbal.

Citam: Comportamentul agreziv al parintilor, agreseaza si erodeaza activitatea neuronala la copii, cu repercursiuni ce se pot intinde pe toata durata vietii. Tipetele, urletele sau pedepsele fizice, conduc copilul catre un adult anxios, cu puternice temeri fata de oameni, prieteni sau societate. Cele mai multe cazuri, raportate, de persoane care folosesc diferse forme de, drog, provin din copii – adulti agresati de parinti, prieteni sau meditatori(referire la profesori). Mediul in care creierul copilului se dezvolta, trebuie sa fie unul de iubire, intelegere, apropiere si mai ales afectiune. Mergand pe simpla conceptie ca bataia este rupta din rai, face ca abuzul fata de copii sa fie diminuat in gravitate cat si efecte.

Reactii chimice petrecute in organismul copilului supus stresului

psihologia copilului 5 lucruri pe care sa nu le spui copilului tau

Reacţia chimică din corpul unui copil ameninţat este identică cu ce se petrecea în corpul strămoşilor noştri preistorici când erau atacaţi de un animal sălbatic. Iar acest cocktail de hormoni care se declanşează ca răspuns la stres a fost esenţial în supravieţuirea speciei umane.

Psihologia copilului – violenta: Aproape 90% dintre copiii supuşi violenţei în România au nevoie de acestă reacţie chimică din corp pentru a supravieţui în propria familie. În momentul în care copilul se simte ameninţat, pulsul său se înteţeşte, îi creşte tensiunea arterială şi respiră mult mai accelerat decât de obicei.Venele sale încep să transforme mai mult oxigen către musculatură, ca să îi pregătească organismul pentru răspunsul ancestral,acela de luptă sau fugă. În acelaşi timp, organismul său va bloca funcţii – de exemplu digestia şi creşterea – care sunt vitale pentru dezvoltarea unui organism tânăr,dar care nu sunt necesare salvării imediate.

Creierul copilului certat sau bătut nu face nicio diferenţă între ameninţarea pe care acum milioane de ani o reprezenta un urs feroce şi ameninţarea pe care o reprezintă acum cureaua sau lingura de lemn. Creierul modern nu a dezvoltat modalităţi moderne de procesare a ameninţărilor şi se comportă în acelaşi fel ca în vechime.

Sursa: Editura Risoprint

 

Care sunt cuvintele de baza  din vocabularul  psihologia copilului

Pe baza cercetarilor, s-a creat un mini vocabular de crestere a copilului bazat pe cele mai influennte cuvinte pozitive. Puse intr-un cloud, cuvintele exprima actiuni si au fost structurate tocmai pentru a fi usor de retinut. Iata care sunt:

Iubire, afectiune, intelegere, rabdare, interactiune, joaca, lauda, muzica, socializare, imbratisare, stimulare, incurajare, poti, incearca.

Ce sa nu spui niciodata copilului tau – Absolut niciodata!

Din psihologia copilului – asa sa nu! Ar fi frumos dacă părinții și copiii ar fi perfecți. Nu ar exista niciodată o ocazie pentru părinți să se frustreze sau supere  cu copiii lor, deoarece copiii lor niciodată nu ar fii răi.

Din păcate, atat părinții cat și copiii sunt oameni și nu sunt perfecți. Când sunteți părinte și sunteți frustrați, poti spune copilului tau ceva fără să te gândeti. Foloseste-te de vocabularul din psihologia copilului si poti simplica atitudinea si actiunile tale

„Aș vrea să nu te fii născut niciodată”. Nici un copil nu ar trebui să audă vreodată de la părintele lor astfel de comentarii. Chiar dacă ești suparat pe copilul tău, astfel de expresii nu trebuie sa existe in vocabularul tau.

Nu numai că această frază rănește sentimentele unui copil, dar le și distruge stima de sine/increderea in ei insisi și ii face să se simtă că nu sunt doriti.

„Grăbește-te, sau te las aici.” Copiii nu înțeleg conceptul de timp ca și adulții. Dacă copilul tau are deja o teamă de a fi abandonat, atunci când faceți această declarație, veți adăuga un motiv de îngrijorarea.

Încearcă alt mod de abordare. Psihologia copilului bazata pe studii reale de indeamna sa fim calmi si rabdatori. Ii poti convinge mult mai usor apeland la tonul calm. Nu face promisiuni desarte copilului, nu este un mod corect de convingere.

„Nu faci niciodată ceea ce eu iti cer să faci.” Când faci această declarație, copilul tau va începe în curând să se simtă ca și cum nu poate face nimic corect. Copii vor începe să se întrebe daca mai merita incercat sau nu. Desi nu pot gandii, ei simt lucrurile si le percep intr-un mod profund.  Încercați să utilizați fraza „Uite, eu iti propun sa faci acest lucru în acest fel”. Fiți concreți cu ceea ce doriți, astfel încât copii să înțeleagă și să poată realiza ceea ce ați cerut. Daca ai 2 sau mai multi copii – sa nu spui copilului tau:

„Aș fi vrut să semeni mai mult ca fratele / sora ta”

Nimănui nu-i place să fie comparat cu altcineva. Ei doresc să fie apreciați pentru ceea ce sunt. Efectuarea unor astfel de afirmații duce doar la simțul inadecvat al copilului tau și încurajează rivalitatea frățească. Un copil care aude acest tip de afirmație poate adesea simți că nu poate realiza nimic de valoare, deoarece nu va fi niciodată la fel de bun ca și fratele/sora lor. În loc să-ți compari copiii, recunoaște că fiecare copil este diferit prin propriile forțe și abilități. Iubeste-ti copilul pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce tu iti doresti sa fie.

„Dezaprobarea comentariilor intre parinti in fata copilului.”

Psihologia copilului, are la baza actiuni-cauze-efecte. Poate ca  nu realizezi cat rau faci copilului tau daca in fata lui, te certi cu partenerul tau de viata. Copiii nu trebuie să fie puși în mijlocul dezacordurilor părinților. Copilul nu trebuie sa auda injurii, jargoane stradale, certuri sau sa simta tensiunea dintre parinti atunci cand exista. Acest lucru poate determina copilul să creadă că trebuie să aleagă intre părinți sau poate să spună și el  lucruri urate despre voi. Chiar dacă traiti separați/divortati, nu vorbi de rau celalat părinte in fata copilului tau. Este important să spuneți numai lucruri bune despre acea persoană în fața copiilor.

Excesiv de neglijent – sa nu spui copilului tau „Nu ne putem permite acest lucru”.

Dacă îi spui copilului tău că nu îți poți permite ceva destul de des, ei ar putea începe să creadă că banii pot cumpăra fericirea. De asemenea, pot concluziona că familia  are dificultăți financiare, fie că este adevărat sau nu. Mai degrabă decât să spui că nu-ți poți permite ceva, trebuie să le dai un motiv pentru care răspunsul tău este „nu” la o cerere a lor.

Bolile cronice ale violentie

Din psihologia copilului – Afecţiuni pe care copiii le dezvoltă ca urmare a expunerii la violenţă: boli cardiovasculare, afecţiuni pulmonare, hepatice, astm, obezitate, diabet, cancer, depresie, ADHD, tulburări de comportament,hipertensiune arterială,hipercolesterolemie şi niveluri ridicate de proteina C reactivă. Cercetările arată că băieţii dezvoltă un ataşament emoţional mai redus pe măsură ce cresc. De ce?
• mamele le acordă mai puţină atenţie
• sunt bătuţi de părinţi de două sau trei ori mai mult decât sunt bătute fetele;
• au un risc mai mare să sufere din cauza violenţei deoarece li se insuflă ideea că ei trebuie să fie tari,să
nu fie pămpălăi.
Abuzul şi neglijarea produc acelaşi tip de leziuni asupra creierului fetelor şi băieţilor,dar:
• Fetele tind să răspundă prin retragerea în sine, depresie,neajutorare,dependenţă.
• Băieţii tind să fie hiperactivi şi impulsivi, să acţioneze cu reflexe de tipul luptă sau fugi.

Suicidul

Copiii care au fost abuzaţi sunt mult mai predispuşi la maturitate la tentative de suicid.

În România,sinuciderea în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani înregistrează o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori,comparativ cu media europeană de 4,6,conform datelor Eurostat 2014.

Hormonul stresului

Atunci când suntem expuşi la violenţă sau percepem existenţa unei ameninţări, în corpul nostru au loc o serie de schimbări bruşte şi extrem de rapide, cunoscute sub denumirea de ‘răspuns la stres’: hipotalamusul trimite un semnal rapid la glanda pituitară, aceasta receptează şi trimite un semnal fulger
la glandele suprarenale,iar acestea din urmă eliberează cortizol – hormonul stresului. Cortizolul în doze mari descreşte cantitatea unei substanţe care e responsabilă cu întreţinerea şi buna funcţionare a neuronilor, ceea ce duce la tulburări emoţionale sau chiar psihiatrice, tulburări ale somnului, anxietate, iritabilitate,depresie,dificultăţi de învăţare.

Comportament agresiv verbal sau fizic fata de copil si efectele lui

Copiii lipsiţi de ataşament emoţional sunt de 9 ori mai violenţi faţă de copiii care sunt ataşaţi emoţional. Şi aşa vor fi şi ca adulţi. Studii din psihologia copilului – Neuropsihiatrii au analizat scanări ale creierului copiilor care au fost abuzaţi sau neglijaţi şi au evidenţiat leziuni cerebrale care afectează nevoia ulterioară de violenţă în viaţa de adult.
Violenţa din copilărie erodează mecanismul neuronal prin care se reglează empatia, capacitatea de a înţelege în mod automat acţiunile,intenţiile şi emoţiile altor persoane.

Scurt indrumar din psihologia copilului

De multe ori toți părinții sunt suparați pe copiii lor. Dacă la nervi faci una dintre aceste afirmații, vă cereți imediat scuze copilului. Explicați-le că ați greșit, că nu asta ați vrut sa spuneti și că îi iubiti neconditionat incercand să nu mai spuneți asa ceva. Copiii trebuie să aibă părinți care să-i încurajeze să-i ajute sa-si construiască o baza emotionala solida, care să nu distruga stima de sine prin cuvinte neglijente pe care nu le înțeleg dar le simt profund. Cuvintele si faptele tale construiesc ca un puzzle, educatia, starea emotionala si stima de sine a copilului tau. Psihologia copilului reprezinta domeniu de studiu cu cea mai mare amploare in ultimii 20 de ani.

Vezi acest video extrem de util pentru toti parintii! Pentru ca toti copii merita sa primeasca educatia corecta.

Ti-a placut acest articol? daca il consideri util, ii poti da un share pe facebook. Hai sa ajutam si alti parinti!

Informeaza-te Gratuit

Reusim Impreuna!

Multumesc pentru abonare!

Ceva a fost gresit

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      babyprecios
      Logo
      Enable registration in settings - general
      Compare items
      • Title (0)
      Compare

      ×